Stökiga listor sorteras snabbt och snyggt!

Den här veckan ska vi gå igenom det här med listor i Excel. Faktum är att när jag frågar mina följare på olika sociala nätverk vad de gör i Excel exakt just nu, så är det just listor på ett eller annat sätt som är en av topp tre – varje gång jag frågat!

Inte konstigt heller, Excel är ju väldigt bra på att hantera listor. . . . . . . . . Tills den dagen man får en stökig lista! Då kan man sortera den på det här sättet:

Mer detaljer om funktionen FILTER i Excel

Filtrera efter ett specifikt värde: Om du har en stor lista med data och bara vill se de rader där en viss kolumn matchar ett specifikt värde, kan du använda FILTER.

Till exempel, om du har en kolumn med produktnamn och en annan med försäljningsdata, kan du filtrera så att du bara ser försäljningen för en specifik produkt.

=FILTER(B2:C10; A2:A10=”Produkt A”)

Här kommer FILTER att returnera endast de rader där produktnamnet är “Produkt A” och visa motsvarande försäljningsdata.

Lägg märke till att vi filtrerar på en kolumn (A) som inte är den som vi sedan visar (B:C). Det tycker jag är rätt snyggt!

Filtrera med flera kriterier: Du kan använda FILTER för att filtrera data med flera kriterier samtidigt. Till exempel, om du har en lista med försäljningsdata och vill se endast rader där både försäljningen är över 100 och produkten är “Produkt B”, kan du göra så här:

=FILTER(B2:C10; (B2:B10>100)*(A2:A10=”Produkt B”))

Här används (B2:B10>100)*(A2:A10=”Produkt B”) för att kombinera två villkor. FILTER kommer endast att visa rader där båda dessa villkor är sanna.

Dynamiskt filtrera data baserat på ett cellvärde: Du kan använda FILTER för att skapa dynamiska filter baserat på ett värde i en annan cell. Om du till exempel har ett cellvärde där användaren kan ange ett specifikt kriterium (t.ex. ett produktnamn), kan du använda FILTER för att uppdatera listan dynamiskt.

Låt säga att cell A1 innehåller det önskade produktnamnet. Du kan använda:

=FILTER(B2:C10; A2:A10=A1)

Nu kommer listan att filtreras baserat på värdet i cell A1, och om du ändrar värdet i A1 kommer listan automatiskt att uppdateras.

En sista grej: Funktionen FILTER heter FILTER både i svenskt och engelskt Excel.

Förra veckans kluring

Minns du det mystiska och lite märkliga bolaget MMDK där du skulle göra en månadsrapport? Det visar sig att vi var flera som gjorde en – se dessa här.

Veckans kluring

Har du åkt Vasaloppet? Jag har inte det –men jag fick en fråga av en kollega om hur man skulle kunna föra lite snygg statistik över sina kompisar som ger sig ut.

Läs veckans kluring, och om du mailar mig ett förslag på kluringen, så har du chans att få en signerad kopia av min bok Excel helt enkelt!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.9 / 5. Antal röster 14

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr