Mobilnummer i Excel?

Hur gör man egentligen för att Excel inte ska ta bort nollan i början av mobilnummer?

Excel verkar ju alltid vilja ta bort inledande nollor – och det kanske inte är så konstigt, eftersom om man skriver in vanliga siffertal så spelar ju inte nollorna först någon roll, men vad gäller telefonnummer så gör de ju det.

Så hur gör man med telefonnummer i Excel?

Det finns lite olika sätt att närma sig det här problemet, här är några:

Den lilla dutten

Jo – man kan göra på olika sätt, ett sätt är att inleda värdet med en ’ den blir osynlig i Excel, och gör att allt man skriver efteråt kommer att förbli som man skriver det. Skriver man ’001 så kommer det stå 001 i cellen.

Ändra format på flera celler i taget

Ska man skriva in många mobiltelefonnummer i celler i Excel kan det vara värt att markera alla celler man ska jobba med, och sedan trycka Ctrl+1 och ändra format till Text. Det går att göra på flera olika sätt, ett annat är att man markerar cellerna och går på formatväljaren och välj text.

image 24

Då kommer naturligtvis alla celler som du markerat ha formatet Text, och därför kan du skriva in lite vad du vill i cellen – bland annat telefonnummer inkl riktnummer eller mobilnumret till dina vänner – Excel kommer inte slänga bort några nollor.

Import av telefonnummer

Ska du läsa in en fil som du fått någonstans ifrån och jobba vidare med den i Excel? Innehåller din CSV-fil kanske telefonnummer?

Om man då väljer att öppna filen i Excel så kan man stega sig igenom “import-guiden” och där välja att man ska göra om den kolumn som har alla telefonnummer till TEXT – detta gör att det faktiskt blir samma som rubriken ovan – att cellerna blir formaterade på sättet att de inte kommer hantera siffror utan uppfatta allt som text.

Hemläxa:

Om du läser in en CSV-fil på det här sättet? Vilket format har cellen nedanför den sista raden som du läste in? Alltså – om du ska skriva in ett till telefonnummer för hand – vilket format är inställt i den cellen då? Klura på den, och svara i kommentarsfältet när du till 100% säkert vet vad svaret är! =)

Förra veckans kluring

Besök förra veckans kluring och se hur andra löste uppgiften som handlade om hur förskoleklassen samlat löv i skogen! Se kluringen här.

Veckans kluring

Uppgift: Skattjakt i Excel

Du har blivit ombedd att hjälpa ett gäng pirater att hitta sin skatt. Skatten är gömd någonstans på en mystisk ö, och för att hitta den måste du lösa två ledtrådar i rätt ordning.

Veckans poddavsnitt

Den här veckan djupdyker vi i ABC80, Commodore 64 och Commodore 128, och du får lära dig att David är lite nördig på mer än bara Excel.

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.8 / 5. Antal röster 6

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

1 svar på ”Mobilnummer i Excel?”

  1. Ojojoj vad jag kommer att ha användning av tipset framförallt vid importerade filer.
    TACK David och go torsdag på dig 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr