Vad hände 2001?

Internet Explorer 4.01, en väldigt tidig tablet, och så glasögon för riktiga hårdingar. Detta och mycket mer ryms i en gammal tidning jag grävde fram häromdagen.

Jag hittade en gammal PC för alla från 2001 och började bläddra i häromdagen, och fann några ganska roliga artiklar. Överraskande kostade den hela 59 kronor, men å andra sidan är den nästan 130 sidor lång.

PC för alla

PC för alla, Januari 2001, nummer 11.

Den innehåller sagan om Spray (www.Spray.se jodå, webbplatsen finns kvar, jag kollade nyss!) – en lång artikel precis innan Spray blev uppköpta av Lycos. Den innehåller också en lång artikel som handlar om e-böcker, som redan för 13 år sedan var aktuellt!
En annan sak som var aktuell redan då var:
bildskärmsbrillor

Bildskärmsbrillor

Bildskärmsbrillor för alla hårdingar
Eshade heter de coolaste brillorna hittills med inbyggda lcd-skärmar. Många liknande modeller är klumpiga och kantiga näsbensplågare. Eshade har ungefär samma mått som ett par vanliga solglasögon och dessutom ser du stenhård ut i dem. De inbyggda skärmarna ger samma vy som en 19-tumsskärm på 80 cm avstånd. Upplösningen är 800*600 bildpunkter.
www.inviso.com/eshade.html
Ganska intressant att man redan 2001 pratade om digitala glasögon för att förhöja upplevelsen, även om inte 3D nämns någonstans i artikeln. Länken fungerar för övrigt inte längre.
HP Jornada 720

HP Jornada 720

Jag var länge en handdatornörd men hade aldrig råd att skaffa mig en HP handdator, jag köpte begagnade Psion-datorer i stället. I den här artikeln berättar de om den senaste modellen av HP, Jornada 720:

Handdator med många möjligheter
HP Jornada 720 är inte olik föregångaren 690: Samma stora tangentbord och färgskärm. Men under skalet sitter mer datorkraft vilket gör Jornada 720 både snabbare och mer kraftfull än sin föregångare. Batteriet har en driftstid på nio timmar och du dockar Jornada med din pc via usb eller seriell kontakt. 720 har också separata kortplatser för Pc-card och Compact Flash-kort.

Handdatorn har inbyggt modem och Internet Explorer 4.01 samt programmet HP Dialup 2.0. Dessutom finns uttag för stereohörlurar och programmet Windows media player för den som vill lyssna musik. HP Jornada 720 kostar cirka 10 000 inklusive moms.

Så, man får både HP Dialup och IE 4.01 för 10 000 kr. Vajert!

Den sista artikeln jag tänkte skriva om (efter en hård gallring!) är denna:

Bill Gates hemliga framtidsdator

Bill Gates hemliga framtidsdator

Bill Gates hemliga framtidsdator
Bill Gates beskriver den som ett av sitt livs mest “häpnadsväckande projekt” på Comdex kunde han presentera Microsofts nya dator Tablet PC. Datorn är en så kallad surfbräda, alltså en liten platt dator som vi kan ha i knät eller ta med oss under armet.

Tablet PC är en komplett pc med en processor på 500 MHz, 128 megabyte internminne och en 10 gigabyte stor hårddisk. Den använder Microsofts nya operativsystem Windows Whistler, som är efterföljaren till Windows 2000. Det går att styra Tablet PC med mus och tangentbord på traditionellt sätt, men det är även möjligt att skriva direkt på skärmen. Microsoft utvecklar dock ett helt nytt textigenkänningssystem som man kallar för “Electronic Ink” – elektroniskt bläck.

Den Tablet PC som Bill Gates kunde visa upp inför 12 000 personer här på Comdex var bara en tidig prototyp. Först 2002 räknar Microsoft med att den kommer att finnas ute i handeln.

www.microsoft.com/en-us/news/features/2000/nov00/11-13tabletpc.aspx

OBS – jag har bytt ut länken från artikeln så att den som faktiskt fungerar.

Tänk att Microsoft var så tidigt ute som 2001, när den första iPaden kom nio år senare, 2010.

(Oh, and by the way – ett mycket nördigt litet easter egg är att artikeln får det att låta som att “Electronic Ink” är textigenkänning, när det i själva verket är skärmsorten! )

Ja, du ser, kära läsare, att det både hänt väldigt mycket, men samtidigt inte så mycket alls sedan 2001. Man tjafsar om vilken mobil som är bäst, om bärbara datorer och surfbrädor, och man pratar om att e-böckerna snart kommer slå igenom!

2 Responses to “Vad hände 2001?”

  1. Haha, coolt. Och man ville se STENHÅRD ut. =) Roligt!

  2. Intressant analys. Man trodde att det har hänt så mycket på 13 år, och det har det men bara delvis!

Leave a comment