Släktforskarens förundran

Jag sitter och gräver i gamla husförhörslängder (just nu genom Arkiv Digital) och förundras över vad mycket information som finns. Ikväll hittade jag fyra “nya” syskon till min mormors farfar – alla födda på 1830 talet.

Muraren Olof Olsson fick inte bara sonen Olof Fredrik (min mormors farfar), utan jag fann också att Olof Fredrik fick fyra yngre systrar:

Maria Christina född 1830,
Anna Sophia 1832,
Inga-lena 1834
och så “minstingen” Augusta den 21:a augusti 1837.

Det är otroligt intressant att man kan hitta detta – jag tänker på prästen som plitat ner i husförhörslängden att de föddes. Visste prästen vilket värde detta skulle ge – knappt två hundra år senare?

På något sätt tycker jag också att det är fint att ‘någon’ plötsligt pratar om just Anna Sophia; jag vet inte mer om henne än att hon föddes 1832 och fick bara leva i fem år – men idag, i en husförhörslängd var det plötsligt ‘någon’ som skänkte henne en tanke igen. Hon, precis som alla andra, är mer än en rad i en husförhörslängd, hon är en del av min historia.

OlofOlsson

3 Responses to “Släktforskarens förundran”

  1. Så fint!

  2. Fint!

  3. Spännande med släktforskning. Va fint att du finns kvar här med bloggen, känns tryggt att vissa saker finns kvar där man en gång lämnad dem om än i ny yttre skepnad 🙂 Kram Sofia från Norrbotten som du träffade och pratade/”stöttade mentalt”väldigt mycket en sommar och höst för ca 8 år sen 🙂

Leave a comment