Får kusiner gifta sig i Sverige?

I min släktforskning stötte jag nyligen på en avlägsen gren där ett par sysslingar gifte sig och skaffade barn – detta var på slutet av 1800-talet, och jag kan tänka mig att det inte var helt ovanligt då. Speciellt på små orter kan jag tänka mig att det inte var helt ovanligt att släktträden nystar ihop sig. Sysslingar är dessutom relativt sätt ganska långt i från varandra:

sysslingar
Det här känns inte så överraskande tycker jag, men hur är det med kusiner? Får de gifta sig? Jag hämtar listan över hinder för äktenskap från Regeringens hemsida:

  • Den som är under 18 år får inte gifta sig.
  • De som är nära släkt med varandra får inte gifta sig. Det gäller t.ex. föräldrar, barn och syskon. Däremot får kusiner gifta sig.
  • Den som redan är gift eller registrerad partner får inte gifta sig.

Halvsyskon kan ansöka om särskilt tillstånd att få gifta sig. Om det finns särskilda skäl kan den som är under 18 år få tillstånd att gifta sig. Ansökan om tillstånd görs hos länsstyrelsen.

Så det är alltså tillåtet med kusinäktenskap i Sverige. Nu har vi ju grävt både i min och min frus släkt, och hittills inte hittat någon som helst koppling mellan hennes och min släkt. Så vi behövde inte direkt oroa oss för detta när vi ansökte om hindersprövning innan vi gifte oss!

Leave a comment