En annan sida av mig – släktforskaren

Under ett par års tid har jag och Emma roat oss med att släktforska lite, och tack vare Riksarkivet (länk) kan man nuförtiden ganska lätt gräva i sina rötter och leta reda på gamla släktingar. Hos Riksarkivet kan man skaffa sig ett klippkort med vilket man sedan kan logga in och söka i gamla kyrkoböcker. Jag tycker det är fascinerande att det är så lätt att bläddra i de gamla böckerna. Tydligen var det så att man redan 1686 instiftade en lag som sa att präster skulle ansvara för att upprätthålla kyrkoböcker i vilka de skulle skriva in viktiga händelser som födslar, konfirmationer, lysningar och vigslar och också dödsfall.

Tänk om de hade vetat vilka mottagarna skulle bli av deras idoga plitande i dessa böcker?

Släktforskning - utdrag ut kyrkoböckerna

Släktforskning – utdrag ut kyrkoböckerna

Vilka livsöden som återfinns i dessa böcker. Det finns en tid när man skriv in Oäkta på barnen när inte fadern var känd.

Man hittar så mycket intressant när man bläddrar bland alla dessa böcker. Hittills har vi bara lärt oss hur man använder sig av födelse- och dopböcker samt husförhörslängder men det finns massor av arkivmaterial som jag ser fram emot att förstå bättre!

Eftersom en viss sida av min släkt kallas Törje-släkten har jag satt upp den här siten www.Torje.se för att ha någonstans att lägga in allt material som vi hittar.

Johan Larsson och Brita

Johan och Brita Larsson 

Man kan naturligtvis sitta hur mycket och hur länge som helst och ju mer man sitter desto mer intressant blir det. Det är hyfsat lätt att rassla fram namn och födelsedatum på släktingar från 1800 och framåt, för då förstår man och kan läsa prästerna handstil ganska lätt, men äldre böcker är svårare.

Men, namnen säger inte så mycket, det är roligare om man kan få veta lite om personen. Som bilden ovan. Titta på Johan. Titta på hans medalj. Johan och hans fru Brita var min mormorsmormorsföräldrar och om Johan har jag fått reda på att han var anställd på Sjuntorps fabriker som trädgårdsmästare och fick medalj för lång och trogen tjänst.

2 Responses to “En annan sida av mig – släktforskaren”

  1. COOOOOLT!

  2. En liten notering – det var förstås jag som mörkade ut delar av utdraget från Riksarkivet för att jag inte ville hänga ut lite folk i största allmänhet så där, för den bilden innehöll inga jag känner till utan var bara ett exempel.

    :: David

Leave a comment