1981 – vad hände egentligen?

1981 är året då:

 • Ronald Reagan installeras som president i USA
 • Dallas har TV-premiär i Sverige
 • MTV startar sina sändningar i USA (första videon var Video killed the radio star med the Buggles)
 • Filmen Das Boot hade världspremiär
 • Prins Charles gifter sig med Diana
 • Ronja Rövardotter publiceras

Samtidigt spelar fyra mycket unga killar från Basildon in det elva låtar långa albumet Speak and spell och Depeche Modes historia påbörjas.

Depeche Modes speak and spell

Depeche Modes Speak and spell

Albumet nådde 21:a plats i försäljningsstatistiken i Sverige, vilket uppriktigt sagt känns överraskande högt. Det sägs att grundaren till skivbolaget Mute records, Daniel Miller, hörde dem som förband på en krog och ville signa dem för en singel (New life) samtidigt som ett annan skivbolag erbjöd bandet att spela in en hel LP. Depeche Mode valde ändå Daniel Miller som också fick producera Speak and spell.

Kraftwerk, som Depeche influerats av, hade vid det här laget redan hunnit komma långt förbi sina tre första (mycket konstiga) skivor och hittat sin stil och gav 1981 ut albumet Computer Welt genom sin egna Kling Klang studio. Några av de kända spåren är väl Heimcomputer och Taschenrechner. Det här albumet är också mycket mer genomarbetat och välproducerat än Speak and spell och väl värt att lyssna på än idag.

Ett annat album som slog igenom stort var självtitulerade Kim Wilde med instant-classic-hiten Kids in America.

Kim Wilde album

Kim Wildes album Kim Wilde

Det här albumet blev så stort att det måste ha hjälp henne att få vara förband till självaste king-of-pop-Michael några år senare, då just Kids in America ingick i hennes setlista.

I slutet av 1981 börjar också nästa stora klassiker klättra på hitlistan – Dare med Human League. Efter en lång turné under 1980 hoppade några bandmedlemmar av, och HL fick in lite nytt blod. De bytte också producent och från att ha haft svag skivförsäljning vände allt och det verkar svårt att beskriva hur stor påverkan på eftervärlden det här albumet haft. Kända hitar är Open your heartThe things that dreams are made of och Don’t you want me.

Dare

Human League – Dare

Jean Michel Jarre ger ut sitt femte album, Magnetic fields, och lyckas på något osannolikt vis som första västerländska artist få spela “pop-konserter” i China, hans turné består av fem spelningar, och under dessa använder han för första gången sin trademark-laser-harpa, som han fortfarande spelar med på konserter.

Förutom alla de här synthpopiga tonerna låg även band som Ebba Grön (med Kärlek och uppror), KSMB (med Rika barn leker bäst) och Pugh Rogefeldt (med Het) på Svenska skivförsäljningstopplistan. Det fanns alltså också en punkig linje, men jag tror inte att konflikten mellan hårdrockarna och syntharna riktigt hade uppstått under 1980, utan jag tror att det blommade upp något senare på 80-talet – vad tror du, kära läsare?

Hedersvärda omnämnanden får också följande skivor och låtar som också låg högt på listorna det här året:

 • Super Trouper med Abba
 • Soundtracket till Fame
 • Visage med låten Fade to grey från albumet Visage
 • The River med Bruce Springsteen – som visserligen gavs ut i slutet av 1980, men som ändå låg på topplistorna i stort sätt hela 1981
 • In the air tonight med Phil Collins
 • Tainted love med Soft cell

Vilka album från 1981 är viktiga för dig? Vilka händelser?

 

2 Responses to “1981 – vad hände egentligen?”

 1. Det enda året från 1972 till 1995 då det inte kom ut en enda Tullskiva. Det du.

  Vad otroligt totalt underbart att det första mtv sände var “Video killed the radio star”. Lysande!

 2. Errata – det var ju Dreaming of me som var Depeches första singel, New life kom som nummer 2!

Leave a comment