*Nörd-varning* Mitt hobby-projekt, dag 1

Idag har jag lagt lite tid på ett av mina nya hobbyprojekt, en fotodelningswebbplats som jag ska utveckla själv. Det är ju inte så att det inte finns bra fotodelningssiter redan, men ingen fungerar precis så som jag vill att den ska, och därför vill jag göra en egen. Jag har bestämt att jag ska utveckla den i C#, asp.net med en MsSQL-databas, för att utmana migsjälv. Jag är inte speciellt bra på webbutveckling, och framför allt inte C#, eftersom jag aldrig jobbat med det.

Så – idag har jag gjort en del 1.

Jag har installerat en källkodshanterare så att jag kan checka in och ut kod, och framför allt få versionshantering.
Jag har installerat den gratis-suit av utvecklingsverktyg som Microsoft erbjuder i form av Visual Studio Express

Sedan har jag fixat en del med webbhotellet. Alla våra domäner ligger hos Binero.se, och redan innan jag har migrerat upp mitt konto hos dem till det som heter Binero 2.0, vilket möjliggör att jag kan utveckla min fotodelarsite mha Microsoftteknologi, även om jag låter alla mina andra domäner (som till exempel den som den här bloggen ligger på här – stavegard.se ) köras i php.

Det var lite intressant att försöka förstå hur man ska deploya webbplatser från min laptop till Binero, jag lärde mig att man i Visual Studio kan högerklicka på sitt projekt och välja “upload to webhost”, eller något liknande. Där kan man faktiskt ställa in ett FTP-konto som VS kan skicka alla filer till. Det visade sig att för att man sedan ska kunna köra sin site, så måste man skapa ett virtuellt bibliotek genom Bineros service-panel, men när man gjort det – så gick det att köra koden.

Domänen för min site har jag redan köpt, men den gick inte att köpa av just Binero, eftersom de inte säljer alla olika top-domän-namn, så den köpte jag av Hover.com – och idag har jag skapat en ny webbplats hos Binero med domänens namn och sedan pekat om DNS-entryt hos Hover till Binero – så får jag se imorgon om det faktiskt fungerade! Spännande!

Fortsättning följer…

3 Responses to “*Nörd-varning* Mitt hobby-projekt, dag 1”

  1. OK, jag fattade typ vart femte ord men du verkar glad. Och det är ju oftast så att då jag fattar typ vart femte ord, då är det något datorigt som gör dig glad. Så grattis. Det låter spännande. Surreal, but nice.

  2. C# och asp.net rockar!
    Men, vilken domän har du skaffat?!? Vilken toppdomän?

  3. Charlotte: jo, jag vet att den här serien inlägg blir ovanligt nördiga för att vara A.A.T.P. men det kändes ändå som rätt blogg att skriva om projektet i, så det blir nog lite tråkigt för vissa…

    Staffan: http://www.Norn.it – se inlägg fyra för att förstå namnet…

Leave a comment