Mufflonfår

I min körkortsbok läser jag följande:

Enligt jaktförordningen är den som kört på vissa djur skyldig att göra en polisanmälan och att märka ut platsen där olyckan skett. Skyldigheten gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår.

Mufflonfår? Det låter ju som ett hitt-på djur! Omedelbart kände jag mig tvungen att nyssta lite i Mufflonen, och det visar sig att jag inte är ensam att grubbla över Mufflonens eventuella existens i de svenska skogarna.

Tillslut klickar jag mig in på Wikipedia och läser där om Mufflonfåret och det verkar faktiskt som att de finns en del sådana ulliga djur vilt levandes “där ute”.

Från wikipedia lär jag mig följande:

I det vilda är mufflonfårets fiender i ursprungsområdet främst leoparder och schakaler.

Så då är det kanske inte så konstigt att de överlever i Sveriges natur…

Så, hur ser de ut då? Jo, jag hittar en bild på Wikipedia:

Mufflonfår

Mufflonfår på wikimedia

Vill du veta mer om dessa djur som sägs vara ursprunget till våra tamfår kan du lära dig massor här:
Läs mer om Mufflonen på wikipedia

2 Responses to “Mufflonfår”

  1. Ta en sväng förbi Dyrön nästa gång du är på västkusten! Kryllar av mufflon

  2. Finns ganska många i Trosa och Västerljung och Hölö.

Leave a comment