Mötet

Innan jag började på Friskis och Svettis så var min närmaste anknytning till Friskis den att jag tror att min moster gick på Friskis på 90-talet, när hon bodde i Göteborg. jag tycker bra om min moster, men vi har inte direkt en väldigt nära kontakt, så mina kopplingar till Friskis inte så starka. För mig var varumärket då starkt förknippat med värdeord som ”folkrörelse”, ”friskt” och ”hurtigt”.

Det finns en viss underton i de här orden för mig, som är svårt att beskriva i ord, men som kändes lite för käckt för mig. Men, nu då – efter att ha tränat på Friskis i snart tre år, så kom jag att tänka på vad jag uppfattar att varumärket står för idag, och det är laddat med många fler ord, men även just de jag kände innan: folkrörelse, friskt och hurtigt. Men, det finns en skillnad – man kanske kan säga att min syn på ”folkrörelse-delen” av Friskis har förändrats. Ganska radikalt dessutom.

För ett par år sedan vet jag att det var bara någon procent av all mjölk som såldes som var ekologisk mjölk. Det kom som en sådan chock för mig, för nästan alla av mina nära vänner drack bara ekologisk mjölk (inkl. migsjälv). Så jag trodde väl nästan att det var den mjölk som sålde allra, allra bäst, men det visade bara att jag umgicks i cirklar som är som migsjälv. Försäljningssiffrorna har definitivt förbättrats nu (som research för det här blogginlägget försökte jag hitta nyare siffror, men jag hittade faktiskt inga som kändes tillförlitliga), men okay, min poäng gäller på något sätt fortfarande. Ibland rör jag mig kanske i för likadana cirklar, helt enkelt.

Åter till folkrörelser, för en naturlig koncekvens av folkrörelser är att det blir ett möte mellan olika typer av människor. Det här mötet uppfattar jag som väldigt intressant, och det gäller i allra högsta grad även på […de pass jag går på, på…] Friskis. Vi så går där är ibland bara så himla olika, och det är så härligt!

Där finns allt från gubbmagiga farbröder med för korta jympashorts (urk!), till väldigt unga personer som känns väldigt måna om sina utseenden. Det finns korta, långa, kantiga, slimma, alla typer. Det beror lite på när och vilken anläggning man går på, men jag tycker att olikheterna finns oavsett vilket Friskis jag gått på.

Det finns vissa personer som jag inte tror att jag skulle haft någon relation till, eller ens egentligen stött på, men som jag nu blivit lite tjenis med, bara för att vi går på samma jympapass. (Shout outs går här till exempel till den rundlätta invandrartanten på 55 bast som jag nuförtiden alltid glatt nick-hälsar till på måndagarna.)

Kanske är det bara så att det jag försöker säga är att jag gillar ordet mångfald? Visst är det ett fint ord?

2 Responses to “Mötet”

  1. Skickligt lyckades jag också undvika den uppenbara ordvitsen i att friskis faktiskt också är en “folk-rörelse”, eftersom vi liksom rör på oss, men den var lite för “cheesy” till och med för mig…

  2. Tack snälla du för det. =)

Leave a comment