Sådana där ögonblick man sparar

Ibland fassnar ett ögonblick i ens minne. Kanske av slump, kanske finns det någon mening med just det ögonblicket. En bildruta från ens liv lägger sig tryggt i minnet, och man kommer att tänka på den då och då. Ett sådant ögonblick som jag fortfarande kan le åt kommer här:

Jag och en vän sitter efter si så där fyra-fem öl i en taxi, på väg från det allra mest centrala Stockholm ut till Sätra (vilket – kanske jag ska påpeka – inte alls är centralt. Inte det minsta, faktiskt) på väg till en fest där. Min vän är amerikanska fast hon har bott större delen av sitt liv i Stockholm. Vi brukar prata engelska när vi är själva. Det har bara blivit så.

Vi hoppar in i taxin, och ger honom vägadressen, sedan fortsätter vi prata. Hon tycker inte att jag passar i min nya frisyr, för hon tycker att jag ser för mycket ut som en “average joe”. Jag inflikar så där sakligt som ni förstår att det måste ha varit att ibland är det skönt att inte sticka ut, ibland kan man njuta av att bli behandlad som vem-som-helst av folk i allmänhet. Diskussionen blir (som det blir ibland efter ett antal öl) ganska så livlig. Efter ungefär halva resan frågar min vän plötsligt:

-“Mr Taxidriver – do you understand what we’re talkin’ about?”
Varpå han, på en ringrostig skolboksengelska, svarar:
-“Yes, as the matter of fact I do.”

Varpå både jag och min vän abrupt gör två saker; dels direkt slutar med engelskan och dels helt släpper ämnet och börjar fråga ut honom om hans liv. Det visade sig att han egentligen driver taxifirman och att han alltså inte kör så ofta, fast just den här kvällen var de väldigt kort om folk så han fick rycka in. Han var gift, och hade en dotter som gick i skolan. Etc. Etc. Etc.

Under resten resans gång fortsatte vi prata svenska med honom. Undrar vad han egentligen tänkte om oss? Kanske ingenting alls. Kanske funderade han ett par sekunder på varför vi först pratat engelska flytande och därefter direkt växlat till flytande svenska? Jag ler då och då åt det här ögonblicket när vi, på fem röda millisekunder, gjorde den här kovändningen och bytte språk och diskussion. Kanske ler jag av en anledning. Kanske inte. Jag vet uppriktigt sagt inte.

One Response to “Sådana där ögonblick man sparar”

  1. jasså! NU jag har även här hamnat på första sida……

    “..mr taxidriver….” ja, det var en kul kväll. Du skulle vart me igår (060602) i kungsan…daaaaarling….

    Det förvånar mig att du beskriver mig som vän, faktiskt. Oväntat.

    Men ok, jag kan också erkänna att vi haft många sån utekvällar där jag påstår en massa saker. “The Jesus couple!” tar väl högsta pris…*asgarv

Leave a comment