Grävling?

Ikväll när Wilma & jag var ute och gick såg vi en grävling på väldigt nära håll. Faktiskt bara ett par meter bort. För att späda på alla fördomar om storstadsmänniskor hade jag ingen aning om hur jag skulle bete mig. Nu vänder jag mig till er, kära bloggläsare, för det finns säkert läsare där ute som vet mycket mer om grävlingar än vad jag gör. Jag förmodar att det där med knäckebröd i stövlarna är en myt, men nu undrar jag om grävlingar verkligen är så där jättefarliga som man är uppväxt med att de är? Alltså, som alla vilda djur är det väl farligt om de blir provocerade eller är under stress, vilket den här inte alls verkade vara (han/hon lommade iväg till en stor lövhög och verkade inte bry sig märkbart över att Wilma och jag kom knallandes på samma stig).

Ska man vara mer rädd för grävlingar än andra vilda djur (som rådjur och så)?

25 Responses to “Grävling?”

 1. Grävlingar kan vara elaka rovdjur, äter harar och annat smått och gott har jag hört. (Bör kontrolleras hos någon som verkligen vet innan du sprider vidare den eventuella myten!) Tycker dock att det verkar dumt att gå runt och vara rädd för djuren man träffar på i skogen, speciellt de söta rådjuren! Njut av alla möten med vilda djur så länge de inte biter dig säger jag! Tack för en trivsam blog.

 2. nä du behöver inte vara rädd.. låt lite, sjung eller prata högt, stampa lite med fötterna, så sticker alla vilda djur fortare än du anar.. undantaget är väl björnhonor med ungar.. men de är ju inte så ofta i Solna kan jag tro..

 3. Tack för era kommentarer, jag tänkte väl att det inte skulle vara så där värst farligt. Fast, stöter jag på en grävling mitt i Solna börjar man ju (nästan) undra om man inte kan stöta på en och annan björn också…

 4. Jag tror att det är lugnt även med björnar så länge du inte går närmare dem när du ser dem med björnungar. Om jag var förälder skulle jag jaga bort andra potentiellt farliga arter som försökte komma nära mina barn men strunta i dem om de behöll avståndet. Tror att björnmammor tänker detsamma.

 5. Hav respekt för alla djur, jag har blivit anfallen av en rådjursbock en gång, de e galna! Knäckebröd i stövlarna är inte alls en myt! Grävlingar är livsfarliga om de blir arga och tar tag i ditt ben och biter tills det knastrar!!!

  Fast alla djur e snälla om de inte känner sig trängda eller hotade!

 6. jaa det är ganska viktigt att ha med sig knäckebröd dom blir ju jätte arg om man ireterar dom

 7. Dags för en kommentar från mig som bor på landet! Grävlingen är ett väldigt klokt djur, dock väldigt närsynt. Därför kam man komma dom riktigt nära om dom inte har någon vittring på en (vinder ligger från grävlingen mot människan). Mat dom älskar är maskar, grodor och jordgetingar, INTE harar. Att Grävlingen hugger tills benen krasar ÄR en myt! Inget knäckebröd i stövlarna alltså. 😉

 8. Tänk, jag har ett grävlingsgryt alldeles bakom huset, fast jag bor i lägenhet ganska nära stan. Om jag nu skulle vlija, skulle det vara farligt för mig att lägga skinka åt dom precis utanför grytet? 😛 Någon enstaka gång, blir dom sura på mig då? 😛

 9. Nja, alltså, en liten bit skinka tycker de säkert väldigt mycket om. Jag tror inte att de tar så illa upp… =)

  (Jag vill också ha vilda djur i närheten av mig som jag kan mata så där!)

 10. Haha, mjo, men du får gärna bo under min säng.

  Men är det farligt att gå nära grytet under våren när ungarna kommer, jag läste nånstans att mammorna var jätte aggresiva och kunda bita mitt på dan om man gick nära! Äre sant? :O

 11. Jag skulle tro att det Pernilla säger lite högre upp är väldigt nära sanningen, de allra flesta djuren är snälla så länge de inte är stressade, pressade eller provocerade… Speciellt vaktiga blir de väl när de har fått ungar, och de är nog lättare att man “råkar” vara provocerande då, så man ska nog vara lite mer försiktig runt vilket djur som helst då…

 12. Tack för tipsen eller va man ska säga. Nu kan jag lungt gå ner och ge grävlingarna maskar ^^

 13. Men, du kan väl ändå inte mata grävlingarna med maskar?! Du pratade ju om skinka alldeles nyss? Fast, det klart, en gång såg jag en råtta här i stan som satt och förnöjt mumsade på en daggmask och råttan verkade väldigt nöjd med situationen, så daggmask kanske är en delikates?

 14. Grävlingar tycker ju om maskar, väldigt mycket, står det överallt.
  Å larver å sånt. 😛

 15. Hmm, är det så? 🙂

  Jag är ju, som också blogginlägget egentligen handlade om, inte direkt en expert på just grävlingar, så jag vet ju faktiskt inte… Men, nu har jag ju lärt mig mycket om grävlingar, tack vare min blogg och framför allt – tack vare mina kunniga läsare! 😀

 16. Haha 😛

  Men hur stor var grävlingen ni såg??
  Och vart nånstans i Sverige var det?

 17. Den var nog en knapp meter mellan ögone— hmm – jag menar, en knapp meter mellan svanstipp och nosspets, med så där typisk kraftig och rund kropp.

  Det var faktiskt bara ett par hundra meter från min lägenhet i Solna, strax utanför Stockholm, men den kan inte ha bott någonstans i närheten av platsen där jag såg den – det finns ingen djurbostads-vänlig plats där.

 18. Grävlingar är skygga och inte aggressiva! Bara mot varandra om de kommer in på varandras revir. Då bits de med sina kraftiga käkar. De gillar heller inte när taxar och andra hundar kommer ner i deras gryt. Men det gör nog inte hunden heller.

  Grävlingar äter allt de kommer över; mask, sniglar, fallfrukt, jordgetingbon, råg, havre mm. De sägs även vara förtjusta i jordnötter (inte salta), så det kan man mata dem med.

  Grävlingar är inte enstöringar utan bor flera stycken i gryt, som ofta har flera ingångar och kan ha väldigt långa gångar. Gryten används ofta av flera generationer grävlingar så de kan vara mycket gamla. I Storbritannien får man ett par års fängelse om man har sönder ett gryt. Grävlingarna har lite högre status där än i Sverige…

  Grävlingen är renlig och har toalettgropar utanför grytet. De byter regelbundet ut bäddmaterialet (torrt gräs) som de sover på i grytet.

  På natten är grävlingen ute och letar föda. Den går alltid samma vända så efter en tid har den trampat upp riktiga stigar i markerna.

  Det var lite om våra svart-vit randiga vänner. Det finns mycket mera att lära om grävlingen som faktiskt är ett mycket intressant och sympatiskt djur.

 19. Eh jag bor på landet och har alltid gjort det… jaa, pernilla är nog liiite överdriven, Men grävlingar är nog mer speciella än rådjur. jag har varit 5m ifrån ett rådjursget med ett par ungar och hon gjorde ingenting men jag var utanför ett grävlingsgryt och då har grävlingarna fräst åt mig och om nån skulle attakera mig vilket det aldrig skulle hända så är det bara att visa respect att gå ifrån den, men om man skulle tex ta en unge ifrån en grävling så skulle den nog fräsa väldigt mkt och sedan komma fram och buckla på en…kanske nått bett men man behöver ju sjklart inte ha knäckebröd i stövlarna.. Grävlingarna är inte så smarta att dom vet att man har ben i kroppen som går av då ingepaniik bara du visar respect. och om en grävling skulle se dig så skulle den ju självklart springa därifrån =P

 20. jag kan säga rätt ut och helt ärligt att du aldrig kommer bli biten av en grävling.jagar själv dom med terriers som väger en tredjedel av vad en fullvuxen grävling kan väga, i grytets mörker kan då få några bett men inte farligt, hunden alltså.såg tilloch med en kille lyfta en grävling i ena bakfoten en gång, då orkar dom inte lyfta upp sig och bita.

 21. men vad Säger ni jag har ett grävlingsgryt utanför stugan min å jag säger bara passa er väldigt noga för att dom är helt vansinigt…………… snälla.
  alltså dom är inga sinnessjuka benkrossare som många tror.
  så spara på hårdbrödet till frukosten. mvh Legion

 22. Jag läste ett inlägg där de undrade om grävlingar åt gnagare, katter eller liknande. Jag kan säga er att det gör dem. Kom precis in efter att ha spenderat natten begravt kaniner och liknande. Började pipa som fan och då hade grävlingen haft ihjäl och skadat hela 15 kaniner (han plockade några igår också, dem inräknat). Fick klubba ihjäl kaninerna tills ögonen ploppade ut. Det var ingen trevlig upplevelse. Buren var sprillans ny och väldigt välgjord för att inte kaninerna ska kunna gräva sig ut och rymma, men det var ingen match för en grävling. Så det jag vill säga att håll koll på era utedjur, för det här har aldrig hänt oss förut (haft kaniner i nästan 20 år) men när det händer så går det fort.

  MVH Jonas

 23. Däremot så är det en myt att grävlingar biter tills det knakar. Grävlingar är skygga och undviker dig helst helt så länge du inte plocker någon av deras ungar. Kommer du nära grytet lär det gnälla lite på dig, men antagligen inte mycket mer än så. Gå därifrån bara.

 24. […] av mina mest kommenterade inlägg i A.a.t.p. handlar inte om bävrar utan om ett annat möte med djur-och-natur, så jag är glad över att kunna presentera en […]

 25. Jag var ute och joggade på en skogsväg igår kväll. Det var 15 km utanför Umeå. Plötsligt rasslar det till i snåren, och ut kommer en ilsken Grävling och rusar rakt mot mig. Det var bara att vända och rusa iväg i 100-meterstempo.
  Konstigt att ni säger att detta är ett skyggt djur!

Leave a comment