Övärlden

Efter att ha bokstavligen ha snubblat runt bland argument och tankegångar i ett svårt ämne i gårdagens inlägg, väljer jag konstrastfyllt ett något enklare just nu (under tiden som jag fortsätter grubbla vidare på gårdagens). Denna “kontrastfylldhet” är också, som en trogen läsare (Hej Alex!) påpekade för mig, typiskt bloggen “All about the package”, mina inlägg varierar väldigt mellan stort och smått och fram och tillbaks, och bloggen är (rätta mig om jag har fel – citat:) “spretig”. (Finns det förresten ett uttryck som lyder “Sådan herre, sådan blogg”?)

I believe the word you’re looking for is – anyway:

Ã�världenI en tid fylld av Harry Potter-magi, tänkte jag nämligen passa på att tipsa (eller kanske snarare påminna dig) om en annan väldigt bra fantasy serie.

Övärlden, av Ursula K. LeGuin.
Länk till SF-bokhandeln

Detta är en fantasyserie om fem böcker (jag äger hittills bara de tre första, då jag lånade dem när jag läste dem första gången) som handlar om en ung kille utvecklas till magiker. Tidigt upptäcker han att han har krafter utöver det normala, väldigt starka magiska krafter, och släpper lös dessa krafter på ett sätt han inte tänkt sig och han inte behärskar. Genom böckerna får läsaren följa hans spännande liv och utveckling, i kamp mot urtidens gamla drakar, mot en mörk skuggvarelse som ständigt jagar honom, i trollkarlsskolan och hur han sedemera blir en väldigt mäktig trollkarl.

LeGuins språk, fantasi och berättarförmåga är fenomenala och man lever sig in i böckerna från sidan ett och framåt.

Böckerna är fantastiskt spännande och det går fort att läsa dem. Gör det! 🙂

2 Responses to “Övärlden”

  1. Tack för boktipset. Jag kanske drar in till SF-bokhandeln idag. Jag behöver en bok att ha med mig i morgon när jag åker till Berlin på semester.

  2. En bra serie som jag alldeles nyss läste om(de tre första böckerna).

    Själv vill jag nog framhålla synen på namn som det mest intressanta med serien. Tankarna omkring namn och språk gör att berättelserna får flera tolkningsmöjligheter. Har inte läst den senaste boken i serien. Vad jag hört ska det också finnas en novellsamling på originalspråk någon som läste den?

Leave a comment