Varför bloggar hamnar så högt på Google

Det är ganska intressant, bakom varje liten sten döljer sig en vetenskap. Jag experimenterar med en räknare just nu som räknar hur många som har flash-plugin i sin webbläsare, och imorse upptäckte jag att under natten hade Google och ett par andra sökmotorer varit på besök i min blogg. Sökmotorer har små program som springer runt på Internet och indexerar sidor (man brukar kalla detta för bottar (som i robot)), så att när man sedan söker efter något så har sökmotorn ett uppdaterat index över hur alla sidor ser ut. De bryr sig däremot inte om att köra min lilla flash-animering, och därför fick jag väldigt missvisande statistik.

Så, då fick jag börja filtrera bort alla bottar, och för att kunna göra det läste jag på lite om hur man känner igenom om det är en vanlig besökare eller om det är en sökmotor som besöker ens sida. Det visar sig att detta är i sig en liten vetenskap, inte just hur man känner igen om det är en sökmotor eller inte, utan vad man gör om man upptäcker att det är en bot. Vissa vill inte att deras sidor ska vara sökbara av olika anledningar. Andra tar botten i handen och leder runt den på en liten rundtur av webbplatsen och gör massor för att sökmotorn ska “trivas” (tar bort onödig formatering av texten, förenklar layouten och så vidare) och guidar runt botten genom alla länkar och inkluderar massor av extra information så att botten ska förstå vad sidan handlar om.

Det jag lärde mig under tiden jag skrev om min lilla flash-räknare är väldigt intressant:
Några av anledningarna till att bloggar hamnar så högt upp i sökmotorer är att de uppdateras ofta (vilket tydligen sökmotorer favoriserar), de har en (ur bott-perspektiv) tacksam struktur (det är ju oftast proffs som skapat verktyget som man publicerar bloggen i) och man har mycket text (mycket text ger fler potentiella sökord). Sökmotorer favoriserar också när man har många länkar både till sin sida och från sin sida, och det har ju i allmänhet bloggar. Mina tidigare webbplatser har sällan använt sig av html-taggarna som sköter rubriksättningen, som taggen <H1>, vilket wordpress gör, och det är också vara en viktig faktor om man är en sökmotor-bott.

Som alltid när man hittar en mini-vetenskap under en sten pågår det också massa konspirationstankar och teorier om varför Google är extra intresserade av bloggar och varför de indexerar bloggarna så ofta och noggrant. Men, dessa teorier kändes ‘fåniga’ och ovetenskapliga (jag sa ju att de var konspirationsteorier) – så de tänkte jag inte prata så mycket om (jag har dessutom tyvärr tappat bort länkarna till forumen där jag läste om detta). Men, de som faktiskt funderar på dessa teorier verkar glömma bort hur ofantligt mycket data Google verkligen hanterar. Lägger man till aspekten att Google indexerar och cachar en inte försumbar del av Internet, så faller många av dessa teorier ganska platt.

Leave a comment