Vad f-n är det med Örnsberg?!

Wilma och jag är ute och går. Som vanligt, på helgerna, så går vi ganska långt. Vi går genom Bredäng centrum, ner till vattnet. Längs med Mälarstranden och det är enormt vackert! Genom det superidyiska villaområdet i Mälarhöjden. Jättefint. Efter Mälarhöjden kommer först en märklig camping som känns konstigt placerad, men väldigt fin och idylisk. Sen Axelsberg – som med sin mycket mer moderna arkitektur känns mer snyggt och propert men också det trevligt. Förbi den där parken preciiis nere vid vattnet (efter den där marinan), och sedan, när man minst anar det, står vi mitt i ett industriområde. Det är Örnsberg.

Vi har verkligen försökt – flera gånger, flera olika vägar, att ta oss vidare och komma till något fint område istället. Men i Örnsberg hamnar vi alltid i det schabbiga industriområdet. Varje gång. Samma industriområde. Samma schabbiga lagerbyggnader. På samma gamla gata. Varje gång vi kommit dit, så bestämmer vi oss för att vända och gå hem igen. Genom jättetrista Örnsberg – längs den där väääldigt långa gatan som går bredvid tunnelbanan, men så – så fort vi väl kommit förbi Örnsberg och in i Axelsberg så blir världen fin igen.

Vad f-n är det med Örnsberg och varför kommer vi inte vidare?

10 Responses to “Vad f-n är det med Örnsberg?!”

 1. Åtminstone förr gick det att fortsätta längs vattnet förbi Örnsberg på en väg som gick bakom Aspudden och slutade vid Liljenholmen. Jag vet inte om den vägen längre är framkomlig; det har byggts en del vid Örnsberg.

 2. Hallå! Du måste hålla vänster vid Örnsbergs båtklubb. Gå längs med vattnet/berget, så kommer du till Vinterviken. Vidare rakt fram/höger ligger Skulpturens hus (galleri och kafé) och fortsätter du kommer du förbi kolonilotter och sedan till Café Pladder. Bra men dyrt (!). Fortsätt o du kommer ner till sjön Trekanten, som du kan gå runt, mkt fint. Lycka till!

 3. Läsarfrågor från mig finns att hämta i mitt kök, om tid och lust finns. Kaffe och banankaka bjuder jag på.

 4. Björn & Sandra: Tror ni att det är möjligt, alltså? Jag känner mig skeptisk, men jag får försöka igen. Dessutom, om det finns några trevliga caféer där så lockar det mig ännumer. Jag bodde i Liljeholmen förrut (studentrum på hela 16 kvm inkl. kokvrå och badrum) så Trekanten känner jag till…

  Jenny: Tack så mycket! Finns det något jag är svag för (tja, eg. finns det ganska mycket, men det behöver jag inte låtsas om just här, just nu) så är det just kaffe, så det klart att jag svarar på bokfrågorna!

 5. David, jag bor i området sedan 11 år -jag vet! 🙂

 6. Jag verkar vara den ende som tackar för tipset om det schabbiga industriområdet. Är det något som jag gillar så är det schabbiga områden. Visst är det härligt med olikheter. Nåväl. Mina favoriter Lugnet, Storängsbotten och Albano är alla borta idag! Det verkar som om att saneringen följer mina fotspår.
  Om jag nu ger mig av till Örnsberg och följer Wilmas spår. Då kan det hända. Då kanske det schabbiga området vid Örnsberg blir förvandlat till ett nytt “Hammarby sjöstad”

 7. […] Idag var jag ute på långpromenad och lekte med kamera. (Wilma och jag har för övrigt äntligen lyckats överlista Örnsberg – men det tog tid, och vi har hittills bara överlistat det två gånger.) […]

 8. jag bor i örnsberg och jag tycker det du skrivit är väldigt förolämpande. Det finns en enkel väg igenom örnsberg det är bara o kolla upp det, men du är väl för upptagen med att skriva elaka saker om andra områden.

 9. Har faktiskt läst någonstans att de ska bygga massa nya fina ny-funkis bostäder och riva mycket av industiområdet 🙂
  Det är ju bra så jag slipper gå igenom massa schabbiga industrier 🙂

 10. jag bor i örnsberg och jag älskar det ! visst,inte så värst vackert.. men det är örnsberg,mitt hem =) Ps. axelsberg är inte alls speciellt vackert,det skulle vara nere vid hamnen då.

Leave a comment