The big switch

No more Windows?Jag gjorde det, för ganska exakt en och en halv vecka sedan. Den stora switchen.

Ut med Windows XP. In med Linux. Inget fjant med dubbla operativsystem – det leder bara till att jag sitter med Windows i alla fall.

Jag har lärt mig mycket sedan dess. En del bra, en del dåligt…

Bland det första som slog mig med Linux var att gränsen mellan Internet och min dator känns mindre markant nu än med Windows. Under installationen hade jag inte så stor koll på var den hämtade filerna, ibland verkade det som att det var från CD-skivan, och ibland från FTP-siten, ur användarperspektiv (om man har fast uppkoppling) är det ändå ingen big deal, eller?

Jag har valt att köra SUSE Linux, helt enkelt för att det är det som vi kör på jobbet om vi använder Linux, och för att jag tycker att den är estetiskt tilltalande.

En annan sak som jag upptäckt med min Linuxversion är att när man markerar filer och kopierar in dem på sin mp3spelare, så kopieras de in och hamnar i samma ordning som man markerar dem (till skillnad från Windows, där jag aldrig riktigt förstått hur den väljer ut filerna man just markerat). Vad innebär det här? Tja, att jag får höra låtarna i rätt ordning på min mp3spelare. (Det är viktigt, mycket viktigt, när man gör sina egna blandningar!)

En annan sak jag gillar är hur man kan använda sig av ett program som heter Yast för att leta upp applikationer som man saknar. Man skriver in något lämpligt (till exempel Lame mp3 encoder) och så letar det blixtsnabbt fram ett program, man markerar det och klickar på knappen ”ladda hem, installera och integrera” och så är det klart på ett par sekunder.

Några problem har jag dock haft. Dels att jag över huvudtaget inte känner mig hemma i filsystemet (tur att man kan söka efter filer!). Jag har problem med min handdator, som jag bara fått synkat en gång sedan installationen. 🙁 Det är ett stort bekymmer.

En annan sak som trasslat (just nu) är stavkollen i OpenOffice. Jag har installerat en svensk stavkoll genom nyss nämnda Yast, men av någon anledning verkar inte OpenOffice ha märkt det? Jaja, jag får jobba vidare med detta när jag skrivit klart det här inlägget (och, förresten, ledsen om det är massa stavfel, men nu vet du i alla fall varför).

Jag är en mycket van Windows programmerare, och jobbar som IT-tekniker på Windows plattformen och jag kan mitt Windows. Inte för att skryta, men jag kan det, helt enkelt. Jag har utvecklat en del på Linuxdatorer, och jag har (nörd som jag är) stött på det i olika sammanhang, men jag har aldrig givit det ett så seriöst försök som jag gör nu.

Min princip är att jag ska köra det en månad – och därefter ska jag utvärdera om jag ska ha det kvar eller inte. Just nu ligger jag nog faktiskt lite närmare att gå tillbaks till Windows än att ha kvar Linux. Handdatortrasslet stör mig mycket. Dessutom, och det här är en synnerligen subjektiv sak, Linux känns nästan lite tomt. Det finns tusen program under min ”startmeny” men jag vet inte vad hälften av dem gör, och frågan är – vill jag lägga min dyrbara fritid på att lära mig det?

2 Responses to “The big switch”

  1. Själv väntar jag med spänning på Tigern, som släpps lös i morgon kl. 18.00 (www.apple.com/macosx/)

  2. Jag skulle väldigt gärna testa MacOSX, och jag följer dess utveckling relativt regelbundet (en intressant resension av just Tiger har jag hittat här: http://www.winsupersite.com/reviews/macosx_tiger.asp ), men efter att ha betalat räkningar för över 12 000:- bara den här månaden, så har jag inte riktigt råd att skaffa mac. :/

    Men – en vacker dag ska jag skramla ihop till en!