Hyvel eller maskin?

Svenska dagbladet har idag en artikel om rakapparater där de bland annat konstaterar:

Vad som är bäst, hyvel eller apparat, tvistar de lärde om. Det finns väldigt få vetenskapliga studier på området.

Nej, jag hoppas verkligen att det inte gör det! Innan man är färdigforskad om Cancer, AIDS och världsekonomi (för att bara nämna några) hoppas jag att man inte börjar forska om huruvida hyvel eller rakapparat är “bäst”.

Å andra sidan, man har ju lyckats ta fram kärnlösa vattenmeloner – så min idealistiska syn på forskning som ett sätt att driva världsutvecklingen framåt har redan fått sig en törn.

4 Responses to “Hyvel eller maskin?”

  1. Forskning bedrivs inom de områden där man kan få någon som betalar för det. Gillette skulle säkert kunna tjäna (ännu mer) pengar om de kunde “bevisa” att hyvel är bättre. Jag menar de skulle kunna vilja lägga pengar på någon stackars forskare vid något universitet som får utreda vilket som faktiskt är bäst. Det vore väl inte så konstigt, eller?

  2. Tja, alltså – eg. skulle jag nog vilja se en etisk kommité granska och sålla bort all sådan sorts forskning, även om jag inser att det säkert ofta uppstår situationer där det finns en kombination av vinstintressen från företag och universitetsdriven forskning…

  3. Fast en helt ovetenskaplig liten lokal undersökning ger vid handen att maskin är bättre. I alla fall om man inte är vän av småblödningar och vidhängande papperslappar 😉

  4. Hmm – här går våra åsikter isär, jag har alltid gillar hyvel bättre, gärna ska man låta rakningsprocessen ta tid. Man börjar med att ta ett långt och mycket varmt bad i kanske en halvtimme, en timme, sen går man upp och rakar sig långsamt och noggrannt… Därefter får jag tillfälle att utnyttja det som mina köplustar givit mig – diverse olika “products” i form av rakvatten och cremer… Oh ja – det är jag vill raka mig… Fast det klart, det tar ju lite tid, och en viss mängd blod får man vara beredd att offra…

Leave a comment