Flyga med tvillingar (eller fler än ett barn under två)

För ett par år sedan skrev jag ett inlägg med några tips om att flyga med en bebis. Det var när vi hade varit i USA, Berlin och Mallorca med K och samlat på oss några erfarenheter. Alla de punkterna gäller förstås för alla bebisar, men nu när vi har J och L också så tänkte jag komplettera med några tips om att flyga med fler än en bebis som är under 2 och som alltså får åka i knät.

  • På ett flygplan sitter man oftast i “uppbrutna” rader, t ex 3 + 3 eller 2+3+2 med gångar mellan. På varje sådan sektion finns det bara en syrgasmask extra, dvs för tre säten finns det fyra masker. Det betyder att det inte får sitta två barn som inte har egna säten på en sådan radsektion – man kan alltså inte boka två vuxenplatser bredvid varandra och ange att båda vuxna ska ha med sig ett spädbarn i knät. Istället får man boka på olika rader eller på säten på varsin sida gången eller liknande. När vi har flugit har det gått bra att sitta bredvid varandra förutom under start och landning så om man är ett större sällskap eller om man träffar en vänlig själ som vill byta plats så kan man kanske sitta bredvid varandra under själva flygningen.
  • Om man behöver flyga med två bebisar som ensam vuxen kan man på många flygbolag göra det genom att ha en i knät och boka egen plats åt den andra och låta den åka i sitt babyskydd. Läs på flygbolagets hemsida och se vilka regler som gäller, för det här är nog ett ganska ovanligt scenario så kundtjänst vet kanske inte vad som gäller. Jag vet en mamma som fick bestämt nej från en kundtjänst som menade att man måste vara en vuxen per spädbarn, medan det står tydligt på det flygbolagets hemsida att man kan resa med två spädbarn om det ena har egen plats.
  • En bebis kan man ofta bära genom flygplatsen men med två kan det bli tuffare med stora flygplatser och handbagage. På en del flygplatser, t ex Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter och Köpenhamn Kastrup, har de lånesulkys när man flyger ut som man lämnar när man har kommit fram till gaten. Kommentera gärna här nedan vilka du känner till som har den servicen och gärna om du känner till någon som har lånevagnar i arrivals när man stiger av planet, eller flygbolag som låter småbarnsföräldrar ta med vagn fram till gaten och hur man får tillbaka den! Man kan också packa bärselar i handbagaget så att man har händerna fria för handbagage eller storasyskon på den ibland oändliga promenaden till bagagebandet (I’m looking at you, Palma Mallorca…). Ett alternativ är sulkys som är så små att man kan ta dem som handbagage, men jag känner inte till någon tvillingvagn som är så liten.

Det var några specialflygtips för dem med flera små barn, lämna gärna fler tips i kommentarerna så uppdaterar jag med dem!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.