Några punkter om Kuba

Här kommer några punkter utan inbördes ordning som vi tycker är bra att veta när man reser till Kuba:

Toapapper
Ha alltid toapapper med dig! De enda toaletter som är utrustade med papper är den i ditt hotell / casa particular och någon enstaka finare restaurang. I övrigt delas toapapper ut av damrumsmadamen, som samtidigt tar betalt (0,10-0,25 CUC är lämpligt) men hon kan ha gått på rast. Och tagit med sig pappret.

Språket
Om du inte talar spanska alls, lär dig några ord och fraser, t ex
Kyckling, Fläsk, Fisk, Hummer, Ägg (det här är din middag och frukost)
Jag / vi är…
Jag / vi har…
Jag / vi vill…
Jag / vi vill ha…
…såna där
Mycket bra
Dåligt
och så ett minimum av artighetsfraser, eftersom du när du bor i ett Casa bor i någons hem:
Vilket fint hus!
Vilket trevligt rum!
Vilken vacker stad!
Salsa
Ta en salsalektion eller två innan du åker. Och se till att dansa när du väl är där! Om du inte är där med en grupp, fråga på ditt Casa så kan de alldeles säkert peka ut ett bra ställe.
Äta
Maten är bra på casa particular och kostar ca 10 CUC per person, plus dricka. Maten är bra på de små Paladar-restaurangerna också, men Kuba är kanske inte ett land man åker till för den fantastiska matupplevelsen. Enligt vår guide är fisk/skaldjur och fläsk det som är färskt, kycklingen har kommit fryst från Kanada och nötkött får endast serveras på statliga restauranger, så om du blir erbjuden det på ett Casa eller en Paladar är det antingen kontraband och/eller av sämre kvalitet.
Street food
Kvaliteten på Street Food varierar säkert från plats till plats. Vi åt utan problem street pizza, som gräddas på beställning och som kostar 25-50 CUC-cent, mjukglass och peanut brittle, platta söta, fyrkantiga kakor gjorda av jordnötter. Det kan nämnas att det ställe där våra magar blev trassligast på hela resan var under vistelsen på All Inclusive-hotellet.
Mynt
Se till att ha samla på dig mynt, t ex banden som spelar på barer och restauranger lever på dricks och kommer runt med en hatt när de slutar.
Drinkar
Det finns fem drinkar som du kan beställa vartsomhelst på Kuba:
– Mojito – rom, mynta, lime, socker, sodavatten/sprite
– Cuba libre – ljus rom, cola
– Cubata – mörk rom, cola
– Pina colada
– Ron Collins – rom, citrondricka (“Rum and lemonade”)
Försök inte att beställa något annat om du inte är på en riktigt fin hotellbar med drinklista, och helst där du kan hålla ett öga på vad bartendern blandar ihop. David beställde ett par gånger Gin & Tonic, men fick inte vid något tillfälle något som påminde om en dryck blandad på gin och tonic…
Valutorna
Tro inte att det slutar att vara underhållande att turistvalutan heter “CUC”. Det slutar aldrig att vara roligt. Det finns ingen anledning till att låta något som är inherent och barnsligt skojigt sluta vara det, så uppskatta denna lustighet för vad den är =)
På en del banker kan man växla till sig CUP, alltså Pesos Nacional eller “vanliga” pesos, men på de ställen vi handlade där man kunde handla med både och hade de inget emot att ta emot CUC, man får räkna priset i CUP/24 för att hålla koll på att de begär ungefär rätt pris. Jag gissar att de ställen som bara tar betalning i CUP egentligen inte heller är menade att serva turister.
VISA och MasterCard
Apropå valutor – i större städer, typ Havanna, finns det bankomater som fungerar ibland och som det rekommenderas att man använder när banken den hör till har öppet, utifall att den skulle äta upp ens kort eller liknande. Annars växlar de flesta bankkontor kontanter, vi hade med oss Euro men de flesta hade även tagit SEK. USD är onödigt att ta med sig – de växlar in det, men tar 10% i växlingsavgift när du växlar till CUC och sedan 10% till när du vill växla tillbaka från CUC till USD.
OBS! att VISAkort funkar i bankomat, men inte MasterCard. Överhuvudtaget kan det vara bra att utrusta sig med lite olika slags kort, både MasterCard och VISA, även i kreditkortsform ifall man i vanliga fall bara har kontokort.
Det säkraste stället att lämna kort och pengar är i allmänhet i sin (låsta) väska i rummet på ens Casa. Skulle du anmäla att du har blivit bestulen på ditt Casa riskerar ägaren att bli av med sin Casa Particular-licens och därmed sin inkomst – det finns alltså ingen på Kuba som är så angelägen om att dina grejer är säkra som din Casa-värd.
Kaffe
Kubanskt kaffe är galet starkt och galet gott, det bästa jag har druckit!

<div >

Propaganda

Propagandan på Kuba är tydlig, inte minst kommer ni att lära er mer om Che Guevara än vad ni någonsin trodde att ni skulle komma att veta. Passa på att tänka på vår egen propaganda här hemma, vad som tar sig fram till oss och vem som bestämmer vad som sägs. för extra effekt, lyssna på SR P1s dokumentär om USAs kontroll över svensk media på 60-talet, som ni hittar på den här länken: Dokumentären om propagandakriget.

American Classic
När ni har hittat en fin klassisk bil med taxi-skylt, gå fram och stå bredvid den. bilens förare kommer att se er. Om ni anlitar den som taxi till en specifik plats försök hänga med på kartan, det är inte alls säkert att taxichauffören vet var adressen ni nämner ligger men han lär inte tacka nej till en körning för det.
Adresser
Adresser i Havana benämns förresten utefter kvarter, så att man säger “Avenida Italiano mellan(entre) Animas och(y) Trocadero”, snarare än gatunummer.

Baseball

Baseball är den stora sporten. när vi var där var det inte säsong eftersom det var sommar men vore vi där under säsongen skulle vi absolut gå på en match! Gruppen av män som står och grälar högljutt på torget diskuterar förresten baseball, de med.
Musik
Vi tog en lektion i Kubansk slagverksmusik, alltså trummor, maracas och lite fler instrument som jag inte minns namnet på, vilket var riktigt roligt! Vi tog vår lektion i Trinidad, av musikläraren David López Garabito. Jag vet inte om han ger lektioner även till små grupper (vi var 7 stycken som betalade 10 CUC/per person tror jag), men hans adress är Calle Simón Bolivar N0 202 och man når honom på telnr 0152474317 om ni är i Trinidad och vill fråga.
Våra Casas
På tripadvisor hittar ni våra recensioner av Casas vi bodde och ett par restauranger i Havanna: http://www.tripadvisor.com/members/Tomlinn
Guidebok
Den bästa Kuba-informationen vi hittade var våra tripnotes och kartor från vår researrangör, Cuban Adventures, hör av er om ni är intresserade så kan ni få dem i den version de var sommaren 2013!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.