Kubaresan – dag 4

Till Vinjales
Bussen som vi åkte med var först pch främst samma buss hela vägen, med
samma chaufför. En fin buss, med AC och sköna säten.

Först åkte vi med bussen ungefär femton minuter till gamla stan i
Havanna. Där tog guiden med oss på en rundtur, inte helt olik den vi
gjorde vår första dag i Havanna, med den stora skillnaden att den här
gången gick vi bara på de fina gatorna med hela hus, och vi fick saker
och ting förklarade. Vi drack kall choklad på ett ställe, åt glass på
ett annat, och blev guideade runt.

Det tog ungefär tre timmar att köra från Havanna väster ut till
Vinjales, en liten by ca 10 000 innevånare mitt på den Kubanska ön,
fint placerad i en lummig dal mellan två branta berg. Lunch (bagles
med ost) åt vi på vägen, på ett fint litet hus längs motorvägen.

I Vinjales blev vi utspridda till olika casa particulares, och vi
hamnade hos den jättesnälla kvinnan Neida. Där fick vi ett eget rum,
med litet badrum, en kyl, en AC och fireants (eldmyror?) på golvet.

Gruppen samlades igen klockan fyra för att gå iväg och titta på den
söta lilla byn. En lantlig idyll med en stor väg genom byn, där de små
lantaffärerna låg uppradade efter varandra. Det var visserligen 29
grader varmt, men började regna lite medans vi visades runt, men det
hindrade oss inte från att gå på en kort vandring in i den
Unescoskyddade park som låg bredvid, och delvis i, byn.

Där ledde Natalie oss till Clara, en gammal bondtant som kokade kaffe
till oss, och sedan visade oss hur man rullar och röker cigarr. Det
var en häftig upplevelse att få sitta på en pinstol i Claras lilla hus
och se hur en äkta Kubansk cigarr rullas. Hon förklarade för oss
(tolkat av Natalie, förstås) hur det går till – från det att man
driver upp de sesamfröstora tobaksfröna inomhus till en planta på tio
centimeter innan man planterar ut dem, låter dem växa upp sig till
cirka 1,2 meter innan man skördar tobaken och lägger det på tork.
Staten hämtar sedan all tobak och kör iväg dem till stora fabriker,
men bonden får behålla tio procent själv, för eget bruk (och för att
sälja till turister som hälsar på). De torkade blad som de får behålla
torkas i månader, innan de blötläggs i en kombination av vatten, rom,
honung, mangojouice för att jäsa. Receptet är familjehemligheter,
medans den del av skörden som staten bereder bara jäses i vatten.

Middagen åt vi hemma i huset där vi bodde – och sedan samlades gruppen
på nytt för att gå ut på nattklubb! Nattklubben i Vinjales var häftig.
Kubaner gillar att klä upp sig på kvällarna, och det märktes här.
Livebandet spelade musik som började klinga bekant även för oss, och
Vinjales svar på Lisa Minelli alternerade underhållningen med
storbandet. Folk dansade salsa – först bara några stycken, men snart
nog var dansgolvet fyllt av dans, och flera ur gruppen blev uppbjudna.
emma dansade, medans David höll i väskorna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *