Kubaresan – dag 2

Dag 2
Vi hade kvällen innan gjort upp med Melba att vi ville ha frukost där, så vi gick ner från vårt rum och serverades en fantastiskt god frukost beståendes av:

  • En stor kanna mangojuice
  • En fruktfat med ananas, mango, papaya och banan
  • En stor termos med riktigt gott kubanskt kaffe
  • Frallor med smör och ost
  • Samt valde vi att få omelett (“tortillas”).

Vi åt frukosten på Melbas balkong, med utsikt över både staden och havet, där det åkte både enorma lastfartyg, militärskepp och en ubåt som majestätiskt gled in till hamnen men också helt vanliga små fiskebåtar.

Sedan gick vi ut och tittade på staden och promenerade längs Malecon, den stora vågbrytaren, tils vi kom till gamla stan där vi svängde upp vid Revolutionsmuseet. Vi promenerade ganska planlöst och gick därför vilse rätt ofta men kom såsmåningom fram till Calle Obispo som är största affärsgatan i stan. Vi tog oss fram till den stora katedralen,
mycket stilig och lik de flesta andra spanska katolska katedraler vi sett.

Emma på Malecon
Emma på Malecon

Genom snirkliga gator saxade vi oss fram förbi alla gatuförsäljade som ville sälja cigarrer till David, eller erbjuda taxi alternativt höst och vagn turer. Vi gick via ett litet bilmuseum med ett trettiotal gamla bilar, och Havana club museet som visade oss hur man tillverkar
rom, och diverse små affärer runt i staden.

Staden – eller i alla fall den stadsdel som kallas gamla stan – är chockerande. Vissa hus är i så dåligt schick att vi inte skulle ens kalla det hus, och vissa är otroligt fint skötta. Arkitekturen är blandad, med många act deco hus i varierande tillstånd av välmående.
Perspner vi pratar med är vänliga, men kan väldigt lite engelska – om någon. Priserna är billiga, en cuba libre för 3 CUC eller en öl för 1,5 CUC (vi räknar på 1 CUC som 7 sek).
Kuba-Dag-2-Tu-kola

 

Efter att ha gått och gått och gått satte vi oss till slut på “Sloppy Joes” – baren känd bland annat från “vår man i Havana”. Emma valde en Mohito och David släckte törsten med en Cuba Libre.

Sloppy Joes
Sloppy Joes

Middagen åt vi hos Melba, och vi hade på förhand valt svärdfisk. melba och Alberto serverade oss en jättegod trerättersmiddag med nudelsoppa som förrätt, sedan svärdfisk med goda grönsaker till, och avslutades med en mycket god chokladglass.

Trots att vi var väldigt trötta (fortfarande på svensk tid +6 timmar, så i kroppen var klockan 2 på natten) gick vi ut och tog en sista Cuba Libre på hotell Parque zentral och tittade på åskvädret i horizonten, innan vi långsamt gick hem och sov, och det blev dag 3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.