Kubaresan – dag 1

Första dagen, när vi landat på flygplatsen, växlade vi pengar och tog en taxi mot Havanna. Taxin var en ganska skraltig minibuss, mot ett halvbra avgassystem (vilket då ändå var halvbra, till skillnad mot många andra bilar på vägen!).

Taxin stannade på en gata medganska trasiga hus och med hjälp av en gammal farbror som upprepade namnet “Melba e Alberto” för oss blev vi guidade till vår första anhalt – en “casa particular” i utkanten av
gamla stan i Havanna.

Vårt hus, på adressen Galiano 115, var också ganska skruttigt med en ranglig hiss, men uppe på åttonde våningen fanns vårt casa particular som var en fin lägenhet med ffantastisk utsikt över centrala havanna! Vi “checkade in” oh drack kaffe med Melba och gav oss ut för att titta lite på staden. Klockan hade hunnit bli ca sju så det var fortfarande ljust. Efter en ganska kort promenad längs gatan Animas hade vi kommit till Prado, en bred aveny med en gågateallé i mitten och  antastiska, om än lätt förfallna, hus längs med. Alla hus i Havanna är förresten mer eller mindre förfallna, bara ibland ser man något helt och restaurerat hus men på många ställen jobbas det.

Utsikten över Havanna
Utsikten över Havanna

Vi tog hissen upp till takterrassen på hotellet Inglaterra, där vi läst om att det fanns en bar. Där hade vi utsikt över takåsarna i staden, och folklivet på gatorna. Bland annat såg vi Capitolium, en replika av den känd byggnaden i Washington DC. Det var inte många människor på restaurangen, men ett lokalt band spelade musik och sjöng för oss gäster, medans vi drack en Mohito och en Cuba Libre och pustade ut av den mycket långa resdagen. Vi åt också middag där, en ganska ointressant kycklingtallrik med pommes och ris.

Sedan gick vi hem genom den nu kolsvarta staden, och sov gott till det högljuda ljudet av ACn på rummet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.