Sida 22 – Mer om Tokyo

Förutom att Tokyo är en helt galen plats är den förstås också mer…normalt…annorlunda. Sådär som det är när man är i ett land och en kultur som bara på en del sätt liknar ens egen. Vår guidebok uttryckte sig “Since this is Japan, most things you see will be either cute, or ingenious, or both”, och det summerar nog vår uppfattning om Tokyo ganska väl. De legendariskt högteknologiska toaletterna, t ex, samtliga med uppvärmda sitsar och möjligheten till “dusch” i olika lägen och styrkor osv och utrustade med ljudeffekter för att dölja andra ljud, fanns överallt. De flesta informationstexter, som de om att alla måste fylla i en tullblankett vid inresa i landet eller att man ska akta sig för tunnelbanedörrarna när de stängs, presenteras av små gulliga tecknade hundar, björnar, katter eller fantasidjur.

Många ställen man kanske vill besöka ligger uppe i höghus eller nere i källare vilket ju kan vara lite frustrerande för såna som oss som inte förstår ett endaste japanskt tecken – man måste veta vad man letar efter för att komma dit! En kväll gick vi på bio och såg The Kings Speech, i en biograf på 6:e våningen i ett kombinerat teater- och köpcentrum och som vi garanterat inte hade hittat till om vi inte hade frågat i Turistinformationen, som i sin tur låg på 10:e våningen i ett kontorshus. I Akihabara, “Electric town”, delar uppklädda flickor ut reklamsedlar om…ja, vad är det? Ett sk Maid Café? En sexklubb? Ett massageinstitut? En show? Vid ett tillfälle i vår jakt på internetuppkoppling följde vi skyltar med texten “Internet Café” ned i en källare och hamnade, oförklarligt, i en Onsen, ett traditionellt badhus. Därför var vi bra glada över våra guideböcker, som kunde tipsa oss om restauranger och barer som vi aldrig hade hittat till/förstått vad det var/vågat gå in i om vi inte hade vetat vad som dolde sig bakom namnet! Och i en stad som Tokyo, som förresten inte heller har sådana gatuadresser som vi har, får man ju räkna med att vara förvirrad en del, och det finns charm i det med.

En morgon var vi ute lite för tidigt i shoppingkvarteren och strosade istället in i en park, Yoyogiparken, och tog en sväng i en japansk trädgård – mycket fin, men säkert ännu vackrare när alla de olika rabatterna vi läste om faktiskt blommar. Längst in i trädgården fanns en mer eller mindre helig källa, där den vänlige vaktpolisen förklarade att om man tog ett foto på källan med sin mobilkamera skulle man få lycka i livet – en helt logisk utveckling av idén om att om man går till, tittar på och bär med sig minnet av platsen där vattnet och kraften springer fram så bär man med sig lyckan. I samma park snubblade vi lite senare över inte mindre än två Shinto-bröllop-processioner vid Meiji-templet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.