Sida 16 – Wellington

Ett halvt dygn innan vårt nattflyg till NZ gick fylldes tvrutan i hotellbaren där vi väntade på flyget av nyheterna om jordbävningen i Christchurch. På alla sätt betydligt värre än den i september förra året inträffade den mitt i lunchrusningen, ett skalv på 6,3 på Richterskalan bara 5 km ner i marken. Hela eftermiddagen och kvällen följde vi rapporteringen om skadade, döda och instängda människor och kollapsade hus – inte det största nöjet under resan. Våra tankar går förstås till alla dem som drabbats, och alla dem som jobbar så hårt med räddningsarbetet och att få stan någorlunda funktionell igen. Våra egna bekanta och bekantas bekanta i Christchurch har alla klarat sig oskadda, även om en del har fått hus och ägodelar kvaddade.

Efter en orimligt varm och fuktig kväll och natt gick tillslut planet 02:00 på tisdagen och vi landade i ett betydligt bättre tempererat Auckland som beräknat klockan 5 på onsdagsmorgonen; det är vad som händer när man passerar datumlinjen, man hoppar nästan ett helt dygn framåt! Genom köerna av alla strandade resenärer som försökte ta sig till Christchurch – flygplatsen där var stängd – tog vi oss fram till vårt plan till huvudstaden Wellington. I Wellington bor stora delar av familjen Taylor, vänner till familjen Wibom, och eftersom det var arbets- och skoldag blev vi efter skjuts hem till Rhys och Michelle ivägsläppta på stan. Wellington är en ganska kompakt och väldigt fin stad som visade upp sig från sin bästa sida för oss, bara sol och lagoma temperaturer i Windy & Wet Wellington. Vi promenerade på gatorna och besökte det nya landsmuseet Te Papa för att titta på Maorihistoria.

Till kvällen anslöt mamma och pappa Taylor och så var vi ett stort glatt sällskap som åt middag och hjälpte vår bedårande 8,5-åriga vän Madison med läxorna i stavning och Nyazeeländsk historia.


Madison i sin fina skoluniform

7 reaktion på “Sida 16 – Wellington

 1. Vad roligt att ni är på plats! Vi är så glada över att ni är på Nordön! Allt låter underbart!

 2. det låter OK men ni glömde skriva att ni saknar mäj. Wilma

 3. Åh, ni var på Te Papa! Det hade jag velat besöka, men jag söp bort min regnjacka (läs glömde den på färjeterminalen) när vi var på väg till Wellington och vi fick istället ägna dagen åt att skaffa mig en ny. Förvisso en mycket bra jacka, men ändå. Men Macpac-butiken i Wellington gillade jag skarpt 😉 Och caféerna. Visste inte att stan var känd som Windy & Wet, vår dag där var solig, så då måste väl alla andra dagar också vara det?

  Schysst att ni hjälper till med rättstavning, det är imponerande!

 4. hinner ni med någon tolkien turistande eller det är långt därifrån. Kanske hittar ni till någon trevlig vingård.
  Låter underbart med Nz /patrik

 5. Låt inte David hjälpa någon med rättstavning bara.

  Jag är glad att allt är väl. Hälsa dem ni möter.

 6. Oh, Japan på gång (läste vi på FB)! Vi utlovade ju tips om sevärdheter där, börjar med maten som ju är en sevärdhet i sig – den är så god!

  Restauranger finns det många, av olika sort.
  Izakaya – japansk pub med matservering och lite olika slags mat, ofta mycket yakitori
  Okonomiyake – japansk pizza som liknar omelett med kål och andra ingredienser, penslas med särskild sås och strös med torkade fiskflagor över. Äts på särskilda okonomiyake-hak.
  Kushikatsu – friterade prylar (mer hårdfriterat än tempura)
  Yakitori – grillade spett av olika saker, ofta på Izakaya
  Ramen – nudelsoppa med fläsk mm, bra på en kall och regnig dag
  Sushi är skojigt att äta på rullande-band-ställe – färgen på tallriken berättar priset och vid betalning räknar de era tallrikar
  Risbollar – trekantiga riskuddar med fyllning och ofta ett noriblad runt, av en handflatas storlek, köps i livsmedelsaffär och ätes på språng (eller i parken)
  Sushi och sashimi och annan färdigmat finns i överflöd i vanlig matvarubutik, bra och god mat och framförallt sashimin är ruskansvärt prisvärd

  Tips på restaurang är att kyparen väntar på att ni vinkar honom/henne till er för att beställa och att betalning sker vid kassan, dit ni tar med er nota som för det mesta ligger på ert bord. Dricks är inget de har kommit på i Japan, man betalar vad det står på notan och sedan är det bra…

  Stadsdelar har vi tipsat om väl?
  Ginza, den europeiska delen,
  Asakusa, typ gamla stan med tempel
  Shibuya, där man kalasar om man är japan och shoppar och här ligger också oslagbara love-hotel-hill,
  Harajuku, med modeshopping och sådana där japanska lolitor på uppvisning på söndagar
  Shinjuku, största stationen i stan och här finns också kalas- och sex-kvarter och en fin park, shinjuku-goyen,
  Daikan-yama – ska vara som söder i Stockholm
  Naka-meguro – trendig stadsdel vid kanal med små designshopar
  Shimo-kita-zawa – mysig stadsdel med secondhandshopping och cafeer (vi fikade iaf någonstans där )
  Jiyuga-oka – som en småstad med vibbar av engelsk landsbygd/shabby chic
  Kejserliga parken ska vara fin, vi försökte se den, men då var den stängd
  Fiskmarknaden är cool, man ska vara där tidigt, tidigt för att få se de största tonfiskarna

  Ha så skoj!

 7. saklart vi saknar dig, Wilma! tack for alla tipsen Yvonne, vi har er lilla lista med stadsdelar som en del av var turistinformation =) idag blir det Harajuku med hopp om Maid Cafe och goth-lolitor, och sedan flyttar vi till en ryokan i Ueno for de sista dagarna!

Kommentarer inaktiverade.