Sida 15 – Rarotonga, eller Raro som ‘man’ säger…

Rarotonga är Cooköarnas största ö, där också huvudstaden ligger. Man tror att den första människan kom hit ungefär 500 AD, och den första europeén kom för att frälsa ön ungefär 1820. James Cook däremot, varifrån öarna fått sitt namn, satte själv aldrig sin fot på just Rarotonga.

Det är hit man flyger, för det är Cook-öarnas enda internationella flygplats, och det är nog den minsta dito jag varit på. När vi flög till och från Aitutaki så gick vi genom inrikesgaten, och det är i själva verket bara en dörr ut till flygplanet.

Vi bodde på Cook-öarnas motsvarighet till Stureplan, stranden Muri-beach, och vi hade kanske det flashigaste hotellet på stranden – Te Vakaroa Villas. Vår lägenhet hade stor platt-TV (med en handfull ok kanaler, och många konstiga/dåliga), stor veranda och – det allra bästa av allt – bättre tillochmed än himmelsängen – vi hade tvätt- och torkmaskin! Faktiskt gjorde vi en liten, och ganska pinsam segerdans när vi hittat dem bakom några snygga garderobsdörrar.

Muri beach var väldigt mycket mer fokuserat på att serva turister än vad Aitutaki var, det kändes mer som en liten turistindustri än Aitutaki, så kontrasterna var ganska stora. Här gjorde vi inte så många utflykter, utan vi badade i den nedkylda poolen, natt-myste i Jacuzzin vars bubbel-mekanism vi aldrig fick att funka, men det var mysigt där ändå. En dag åkte vi på jeep-safari upp på öns ganska branta och slingriga berg och fick lära oss mycket om historien och lokalkulturen här.

Vi åkte också en del lokalbuss här, och eftersom ön är tämligen rund, så finns det två turer. Clockwise och Anti-clockwise.

När jag skriver detta har vi checkat ut från vårt flashiga Muri-beach-hotell, och sitter i stället på ett hotell som ligger tvärs över gatan från flygplatsen, för vårt flyg härifrån går klockan 01:30 i natt, och då är det skönt att ha något ställe att duscha av sig på innan vi flyger. Nu hägrar poolen, vi höres

Comments are closed.